Tähtivalokuvaus | Tähtitaivaan valokuvaaminen

Kiinnostaako sinua tähtivalokuvaus?

Itse olen oppinut tähtivalokuvausta lukemalla artikkeleita ja soveltamalla niistä saatuja vinkkejä oman tyyliseen kuvaamiseeni. Tähtivalokuvaus on todella mielenkiintoista, kun kameralla saadaan näkyviin pimeältä taivaalta asioita, joita me emme paljain silmin kunnolla näe. 

Vuodenajoista syksy on hyvää aikaa tähtitaivaan kuvaamiseen ja katseluun. Silloin maassa ei ole vielä lunta, joka valaisisi ympäristöä ja vaikuttaisi myös tähtitaivaan tummuuteen. Tähtitaivaan katselu ja kuvaaminen onnistuu parhaiten alueilla, joilla ei ole kaupungeista, taajamista ja kylistä nousevaa valosaastetta. Valosaaste näkyy tähtikuvissa keltaisena / oranssina värinä taivaalla. 

Syksyllä mielenkiintoisin kohde tähtitaivaalla on oma linnunratamme. Se näkyy taivaan poikki heijastavana tähtivyönä (pohjoinen- eteläinen taivas). Muita mielenkiintoisia kohteita, joita tähtitaivaalla syksyllä näkyy on mm. Kassiopeian tähtikuvio, Perseuksen tähtikuvio, Andromedan tähtikuvio ja Andromedan galaksi, Pegasuksen tähtikuvio, Otava, Pohjantähti ja Seulaset. Näistä kaikki nämä edellä mainitut näkyvät Luode-Itä suunnalla taivasta. 

Tähtivalokuvauksessa tärkeimmät asiat ovat: Kamera, objektiivi, jalusta, otsalamppu ja pukeutuminen lämpöisesti, koska paikallaan seisoessa voi tulla kylmä. 

Kamera
● Kamerasta pitäisi pystyä säätämään manuaalisesti valotusaikaa, aukkoa (f-luku), herkkyyttä (ISO-arvo), sekä tarkennusta. 

● Olisi hienoa, jos kamerallasi pystyy kuvaamaan raakakuvia (RAW), niin jälkikäsittelyssä tämä antaa enemmän mahdollisuuksia säätää esimerkiksi kuvan valotusta, varjoja, kontrastia ja värejä. 

Objektiivi
● Kannattaa valita objektiiviksi mahdollisimman laajakulmainen ja valovoimainen objektiivi, mitä sinulta löytyy. Suositeltu polttoväli objektiiveissa on 14 mm- 24 mm. Ja valovoimaisuudessa olisi hyvä jos aukon saa  f/1.4-3.2 arvojen välille. Itse käytän tähtitaivaan kuvaamiseen Sigma 24 mm f/1.4 objektiivia. 

Jalusta
● Tärkein varuste kameran ja objektiivin jälkeen on jalusta. Tällä saat pidettyä kamerasi ja objektiivisi tukevasti paikoillaan. Käsivaralta tähtitaivaan kuvaaminen on aika mahdotonta, koska valotusajat ovat pitkiä.

● Jalustan pitää olla myös tukeva, että se jaksaa kantaa kameran ja objektiivin painoa. Ettei käy niin, että jalusta kaatuu ja tämän mukana myös kamera ja objektiivi. Tästä minulla on omakohtaista kokemusta, kun jalustani kaatui kalliolta järveen ja sen mukana menivät myös kamera ja objektiivi. Saatiin kyllä nostettua ne samantien järvestä ylös, mutta rikkihän ne menivät. Tämä tapahtui tähtivalokuvaukseni ensimmäisenä vuotena. 

Kameran asetukset
● Valotusaika: Valotusaika kannattaa säätää kamerassa n. 10-30 sekuntiin. Tähtiä kuvatessa valotusaika ei saa olla liian pitkä, jotta tähdet pysyvät kuvissa pisteenä, eivätkä veny maapallon pyörimisestä johtuvan liikkeen vuoksi. On olemassa kaava valotusajan laskemiseksi. 500 / polttoväli, eli siis itse käytän 24 mm polttovälin objektiivia, joten omani laskettaisiin näin: 500 / 24 mm-> 20 sekuntia, mutta se aika on omalle objektiivilleni aivan liian pitkä ja tähdet menevät viiruiksi, joten olen itse käyttänyt 15 sekunnin valotusaikaa. On myös olemassa toinen kaava: 350 / polttoväli, eli esimerkiksi 350 / 24 mm-> 14 sekuntia. Tämä kaava vastaa enemmän käyttämääni valotusaikaa. Kannattaa itse testailemalla löytää omalle kuvaamiselle sopiva valotusaika. Mutta yleensä käytetään 10-30 sekunnin valotusaikaa. 

● Objektiivin aukko: Kun aukko on valovoimaisessa objektiivissa suuri (pieni f-luku), niin valoa pääsee kennolle mahdollisimman paljon pienessä ajassa. Eikä valotusaikaa tarvitse pitää, niin suurena. Oman objektiivini suurin aukko on f/1.4. 

● ISO-arvo: Kameran kennon herkkyys eli ISO-arvo kertoo kuvakennon valon vastaanottokyvyn eli herkkyyden valolle. Mitä suurempi arvo, sitä suurempi herkkyys ja mitä suurempi arvo, sitä vähemmän valoa kamera tarvitsee kuvan muodostamiseksi. ISO-arvo määräytyy sen mukaan, mitä valotusaikaa tai aukko-arvoa käyttää. Kannattaa muistaa, että suuri ISO-arvo lisää kohinaa, joka tekee kuvista rakeisia. Kuvien jälkikäsittelyssä kuvien kohinaa voidaan vähentää. Itse olen omassa tähtikuvauksessani käyttänyt ISO arvoa 400-6400. 

● Tarkennus: Olen lukenut monesta artikkelista ja opetellut, että laittaa objektiivin ja kameran manuaalitarkennukselle MF- tilaan ja tarkentaa objektiivi äärettömään. Mutta itse olen pitkään kuvannut linnunrataa ja ylipäätänsä tähtitaivasta niin, että olen tarkentanut kameralla automaattitarkennuksella Jupiter planeettaan ja saanut näin oman objektiivini tarkennuksen äärettömään. Tämä on mahdollista vain silloin kun Jupiter näkyy taivaalla.
Hyvä keino kameran tarkentamiseen on myös laittaa kameran näyttö live view -tilaan ja zoomata niin lähelle (10x) kirkasta tähteä kuin mahdollista. Sen jälkeen tarkenna käsin(manuaalisesti) objektiivia niin, että kohde on terävä. Sitten vain live view -tila pois päältä.

Muut tähtivalokuvauksessa tarvittavat varusteet
● Kameran akkuja kannattaa olla enemmän kuin 1kpl ja suosittelen lataamaan akut täyteen ennen kuvausta. Ikinä kun ei tiedä, mitä kaikkea kivaa kuvattavaa sitä sillä kertaa näkyy. 

● Puhelin on myös hyvä olla reissussa mukana. Sillä saa tarkistettua ilmansuunnat ja tähtikuvioiden sijainnin, jos ei ole aivan varma. Ja ihan myös hätätapauksien varalta. Ei tiedä koskaan, jos vaikka satuttaa itsensä pimeässä. 

● Otsalamppu kannattaa ehdottomasti olla mukana, että näet asettaa jalustan, kameran ja objektiivin kunnolla. Mutta mitä vähemmän otsalamppua käyttää, niin sitä paremmin näet tähtitaivaan paljaalla silmällä. Otsalampun sammuttamisen jälkeen menee hetki, että silmä tottuu pimeään ja alkaa hahmottamaan tähtiä kunnolla taivaalta. Jos otsalampustasi löytyy punainen valo, niin sitä kannattaa käyttää, se ei vaikuta silmien näkökykyyn lampun sammuttamisen jälkeen niin paljoa kuin sininen ja valkoinen valo. 

● Ulkolämpötila kannattaa ottaa huomioon, kun valokuvausreissua suunnittelee. Lämpöiset vaatteet kannattaa pukea päälle ja ottaa vielä vaikka extra vaatetta ulos mukaan, että pysyy varmasti lämpimänä. Syömiset ja juomiset kannattaa myös muistaa jos lähtee jonnekin pidemmälle kuvaamaan.

Ihania tähtivalokuvaus hetkiä sinulle toivottaa Katariina!

Alapuolella olevassa linnunrata kuvassa kameran asetukset ovat olleet: 
ISO 2000, aukko f/1.4, valotusaika 15 sekuntia. 
Ja olen jälkikäsitellyt kuvan Adoben lightroom ohjelmalla. 

Linnunrata

Kassiopeia ja Perseus tähtikuviot

Andromedan galaksi

Back to Top